Nissan – Småland

I Småland finns vackra vatten i skön natur. Varför inte paddla längs Nissan? Längs sträckans rogivande vatten kan man uppleva vilda djur, energifyllda skogar, intressant kulturhistoria och den som återkommer kommer att få berikas med vackra scener ur naturens årsskiftningar.

Längs kanotleden Nissan

Paddla fram genom en av Smålands allra vackraste åar: Nissan. Den omgivande miljön är lika lugn och rogivande, som minnesvärd och intressant. Kanotisten får en nära upplevelse av såväl den småländska gröna växtligheten, som det alltid lika fascinerande djurlivet. Som kanotist finns stora chanser att man på betryggande avstånd får se rådjur och kanske även skogens konung: älgen som betar längs vattnet. För den som köpt fiskekort finns populära vattnet Norra Nissadalen, samt Nissasjöarna. Har man tur kan man få en öring eller regnbåge på kroken.

Man kan starta och sluta kanotfärden där man själv önskar, men inget hindrar att man beger sig på en riktig långfärd och paddlar hela sträckan på 86 km. Vattnet, som berör ett område i Gislaved, men också Gnosjö kommun, är till största delen lugnflytande. Det många gånger meandrande loppet har gett Nissan ett karaktäristiskt snirklande färdmönster, som gör det extra intressant för kanotister att ta del av. Sträckor med strömt vatten finns främst i den norra delen av ån.

Längs leden finns omkring 10 rastplatser där friluftsbesökare är välkomna att rasta, så som vid Algustorpasjön, Bäckshult, Skeppshult, Vikaresjön, Öreryd m.m. Vill man övernatta går det bra med ett så kallat kanotchecksystem. Vid rastplatserna finns vindskydd, soptunnor, toaletter och grillplats. Fritidsförvaltningen och markägare ansvarar för tillsynen av dessa rastplatser för att de alltid ska vara välkomnande.

Kanoter på Nissan

Kanoter på Nissan. Cred: Gislaved.se

Längs med Nissan finns fyra fördämningar värda att känna till; det är Bölaryd i Skeppshult, Ågårdsfors i Smålandsstenar, Gyllenfors i Gislaved och Nissafors bruk. Sen har tätorterna Gislaved och Smålandsstenar vuxit fram på respektive platser på grund av Nissan som en historiskt viktig transportled, bland annat för timmerflottning.

Naturreservat finns också längs Nissan, så som urbergskullen Isaberg. Isaberg är kanske mest känt för vintersport i form av slalombackar, men även sommartid bjuder Isaberg på berikande friluftsliv i den 149 hektar stora barrskogen. Vid Nissan ligger också naturreservaten Värö, Ettö och Villstad kyrkby.

Att hyra kanot

Ett flertal kanotuthyrare finns i anslutning till Nissan. De senaste åren har såväl antalet kanotister som kanotuthyrare ökat. Den som vill hyra kanot kan exempelvis vända sig till:

  • Stiftelsen Isabergstoppen
  • Holmen
  • GI Multi
  • Hörsjöns camping
  • Vallsnäs camping
  • Gnosjö kommun