Bästa fiske- och kajakvattnen i Norge

Vilka områden som är bäst för kanot- eller kajakpaddling beror självklart på vad man söker för upplevelser och vilken kunskapsnivå man har. På Norges officiella turistsida listar däremot Eirik Verås Larsen de tio bästa platserna för kajakpaddling.

Eirik har OS-guld i kajak och har lång erfarenhet av olika paddelupplevelser runt om i Norge. De fem första platserna på listan är:

Vestfjorden – Ett smidigt område att ta sig till då man kan åka hit mycket enkelt från Oslo. Ta bilen och åk västerut till kusten. Det som Vestfjorden framförallt bjuder på är ett fantastiskt djur- och naturliv.

Sandefjord – Ett område med ganska grunt vatten där man kan paddla sig fram mellan mängder av mindre öar och kobbar. Inget för den som söker action och hastighet – här är det lugnet som råder.

Paddla från Arendal till Tönsberg – Detta är en sträcka som kräver paddling ett par dagar men vägen dit är en njutning för de som älskar naturen och gärna sover under bar himmel. Det är lätt att hitta passande tältplatser på vägen. Vissa lämnar till och med maten hemma för att leva av vad naturen ger.

Hidra ”riviera” – Hidra kallas ibland för Norges riviera vilket tydligt speglar vad det är för område.

Flekkefjorden – Med mäktiga berg ramas Flekkefjorden in samtidigt som den skär genom staden. En mixad kajakupplevelse med olika vyer på vägen.

Kombinera med fiske

Att turista i Norge förknippas av många med just naturupplevelser. Många åker hit för att njuta av de vackra vidderna, fjordarna och öppen natur. Även fiskeresor är mycket vanligt och inte sällan kombineras kajakturer med fiskedagar. I en artikel om fiskeresor i Norge delar reseföretaget DFDS upp fisket i tre kategorier.

Sötvattensfiske – Sötvattenfisket hittas i de tusentals sjöar som framförallt finns i norra delarna av Norge. Totalt beräknar man att det finns ca 40 olika fiskarter med bland annat öring, karp och abborre. Generellt behövs fiskekort så kom ihåg att prata med närmaste camping eller matbutik för att få information om vad som gäller.

Laxfiske – För de som älskar laxfiske är ett besök till Tana ett måste. Räknar man på mängd (vikt) lax som fångas varje år så vinner området kring Tana överlägset. Totalt är det ungefär 35 biälvar som därmed skapar ett mycket stort fiskeområde. Beroende på vattennivå vandrar laxen däremot olika långt. Är det riktigt bra förhållanden kan de vandra upp till Lesjavie.
Djuphavsfiske – En fiskeform som Norge blivit lite extra känt för är djuphavsfiske. Det går att utöva denna fiskeform längs större delen av kusten men många anser att Lofoten ger de absolut bästa upplevelserna. Vid djuphavsfiske kan lite mer udda fiskarter fångas så som havskatt samt hälleflundra.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...