Bättre prestation med KBT

springande-tjej-1024x470

Satsar du på att klara nästa maraton eller colorrun? Eller du kanske har fastnat lite för mycket framför TV:n och beställt lite för många pizzor på sista tiden? Prestationen inom träningen ligger inte på samma nivå som den gjorde förr och du känner att det är dags att göra något åt det. Något som kan hjälpa dig att nå dit du vill är idrottspsykologi och mental träning, och det är där som KBT kommer in.

Kort om KBT

KBT, eller kognitiv beteendeterapi, är en psykoterapeutisk behandlingsform som vilar på forskning från inlärningspsykologi, socialpsykologi och kognitiv psykologi. Inom KBT fokuserar man på kroppsliga reaktioner, tolkningar, uppfattningar och även konkreta handlingar.

När du söker hjälp inom KBT genomförs alltid en beteendeanalys. Det är för att varje person är unik och varje behandling blir anpassad för varje individ. På det här sättet kan man kartlägga orsakerna till det aktuella problemet och avgöra hur behandlingen ska se ut.

Modern idrottspsykologi

Allt fler och fler idrottspsykologiska rådgivare använder sig av kognitiv beteendeterapi. Kravet på vetenskapliga metoder inom idrott har ökat och KBT har visat sig vara ett evidensbaserat arbetssätt. Det är en naturlig utveckling mot en modern idrottspsykologi.

Det finns många positiva effekter kring idrottspsykologi, dock är mental träning långt ifrån lika självklart som till exempel barmarksträning. Men det blir mer och mer populärt, särskilt då tabun kring mental träning blir mindre. Vissa tror att det endast är elitidrottare som kan dra nytta av mental träning, men de har så fel! Alla kan dra nytta av mental träning vare sig du är på elitnivå eller en riktig soffpotatis.

Öka prestationen

Med hjälp av kognitiv beteendeterapi kan du utveckla dig själv och dina prestationer. Sök hjälp hos en tränad psykolog och gör en beteendeanalys för att hitta den metod som ger ditt önskade resultat. Med KBT kan du även bli bättre på att hantera anspänning, rikta ditt fokus, bygga upp ditt självförtroende och utveckla ett målsättningsarbete. För att utvecklas inom idrott och träning är mental träning en viktig del. Så om du har ett mål med din träning eller tävlande, som känns fysiskt möjligt att uppnå, så kanske mental träning är den sista pusselbiten du behöver för att nå fram till det målet. Så länge du har viljan, tiden och målet framför dig så kommer du och en terapeut (gärna med steg 1 utbildning KBT) inom KBT att se till att du når dit!

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...