Eskimåsvängar – och linser?

I november 2015 startades en tråd på forumet Utsidan.se som i början var en diskussion kring om det gick att ha linser när man gör en eskimåsväng eller inte. Efter ett tag övergick diskussionen till argument kring om man ska se eskimåsväng som en rimlig säkerhetsmetod eller inte.

Uppenbarligen var detta två ämnen som fick många inom kanotvärlden att reagera då ämnet sedan dess kommit upp igen. År 2016 startades en ny tråd med titeln ”linser ”där man kan läsa ännu fler tankar om just linsanvändandet. Denna tråd höll sig däremot till ämnet och mynnade inte iväg i en större säkerhetsdiskussion.

Gällande rollen som en rimlig säkerhetsmetod eller inte kan man läsa vidare i ett mycket bra inlägg av Björn Thomasson som ofta skriver riktigt utförligt inom detta område.

Kajakvändning

Men vad sa man då om linserna?

En del ansåg att det gick mycket bra att använda linser oavsett om man skulle dyka, bada eller rolla med en kajak. Men helt utan problem var det inte.

Signaturen ”The Trooper” skriver att han provocerat lite extra genom att simma med halvöppna ögon utan att linserna ramlat ut. Däremot var han tvungen att blinka lite efter att han kommit upp över ytan för att de skulle hamna helt rätt.

Hans kommentar speglar ganska tydligt den allmänna uppfattningen om att använda linser när man badar och därmed även gör en eskimåsväng. De flesta var positiva men hade någon liten detalj att påpeka.

Ett tips som UlfJohansson skriver är att försöka lära sig blunda. Helt enkelt är det inte i början vilket gör att man kan börja med att ha cyklop eller simglasögon under den tid man tränar upp sin roll. För att rollen ska gå så smidigt som möjligt är det ju viktigt att paddeln ligger rätt och går genom vattnet på rätt sätt. Han säger även att han väljer att ha endagslinser när han är ute.

Att ha endagslinser blir ett sätt att komma ifrån glasögonen och samtidigt minska risken för större ekonomisk förlust om de mot förmodan skulle försvinna. Endagslinser kostar 5-10kr st vilket självklart är en betydligt mindre ekonomisk risk än att paddla med glasögon för några tusen.

Signaturen Rickardag lyfter även upp en aspekt som inte många annars brukar nämna. Det är formen på ögat. Enligt honom tappar man lättare linserna om man har ett ”platt” öga. Precis som han påpekar kan det självklart variera mellan olika fabrikat och linstyper Har man problem med att de lätt ramlar ut kan man därmed följa hans råd med att ”prova några par av ett fabrikat till låg kostnad”

Är det då en rekommendation att använda linser när man ska öva Eskimåsvängen? I förhållande till glasögon är valet nog rätt enkelt. Men att ha linser är inte helt utan problem. Dessutom kan det finnas en viss risk – i alla fall enligt signaturen Stone. Han (eller hon) badar ofta med linserna i och har inte upplevt några större problem.

Visserligen har linserna blivit lite stela men det har alltid gått att åtgärda med att blinka en del. Däremot var inte ”Stone´s” optiker speciellt glad när personen fick höra att Stone hade linserna på sig i vattnet. Detta eftersom ”ögonen kunde skadas på grund av att vanligt vatten gör linserna mer gnagande för ögonen”.

Var försiktig och fråga alltid din optiker vad som rekommenderas. Att ha linser fungerar för de flesta – utifrån att de inte tappas. Men bara för att man inte tappar dem så behöver det inte betyda att allt är perfekt…

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...