Färnebofjärden

Sverige är ett väldigt avlångt land med en mycket varierande natur. Från de bergiga fjällandskapen i norr till de plattare och mer växtrika platserna i söder finns det mycket för naturälskaren att se och göra. För samma naturälskare är naturreservatet Färnebofjärden utanför Gysinge, vid gränsen mellan Uppland och Gästrikland, en sevärdhet som definitivt är värd namnet. Sajten Turistmål.se anordnade år 2015 en tävling där Färnebofjärden vann priset ”Årets Naturreservat”.

Färnebofjärden

Färnebofjärden nationalpark. Vy från Skekarsbotornet. Kred: Wikipedia

Miljön

Landskapen i Färnebofjärden är för de flesta alldeles förtrollande. Området är vida känt för sina älvängar, forsar, gammelskog och översvämningsmarker. De här karaktäristiska miljöerna som kännetecknar Färnebofjärden kan man beskåda genom det 20 meter höga utsiktstornet i Skekarsbo. En bidragande faktor till den speciella miljön är att Norrlands biologiska gräns går här, vilket skapar en säregen blandning av norr och söders olika växt- och djurarter.

Reservatet är väldigt vattenrikt. Av den totala ytan på 10 100 hektar, är 4 110 av de hektaren vattenområden. Att det finns mycket vatten och våtmarker bidrar till ett väldigt rikt djurliv där fåglar trivs väldigt bra. Förutom fåglar är Färnebofjärden hem till många fladdermöss och olika typer av insekter.

Fågellivet

Som tidigare nämnt är fågellivet kanske det mest karaktäristiska för Färnebofjärden. I det här reservatet kan man hitta 100 regelbundet häckande arter, en siffra så hög att den saknar motsvarighet i resten av Sverige. Av de många arterna som häckar här är det dessutom en ovanligt hög förekomst av utrotningshotade sådana. På grund av all gammelskog finns det många träd med hål i, en plats där bland annat den relativt ovanliga slagugglan gillar att bygga bo i.

Ta sig hit

De lättaste alternativen är bil eller buss. Kommer man med bil svänger man av mot Gysinge bruk från riksväg 56 och följer sedan skyltarna mot naturum. Vill man åka buss kan man göra det från både Gävle och Sandviken. I Gävle gäller buss 49, i Sandviken 47. Hållplatsen är brukshandeln och därefter väntar en kortare promenad på 300 meter till naturum.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...