Förberedlerser inför vårens sjösättning

Vintertid betyder för många kanotägare vilotid. I alla fall i de delar av landet där isen snabbt lägger sig på vattendragen och sjöarna. Samtidigt bjuder vintern på fantastiska kanotäventyr.

Bland annat genomfördes ”Ro & Paddla för Musikhjälpen” under vintern 2016. Ett initiativ som drog in en stor summa till utsatta barn runt om i världen.

För er som inte har turen att bo nära öppet vatten (och för alla andra) kommer här en checklista på vad man bör tänka på gällande förvaring och underhåll. Lika bra att passa på att jobba med underhåll under vintern så att kanoterna är färdiga för sjösättning så fort värmen kommer.

Kanotförvaring

Kanske inte en helt perfekt kanotförvaring … 🙂

Förvaring

Förvara din kajak inomhus och gärna lagom varmt. Kyla, väder och vind sliter på båten. Dessutom, om din båt är gjord i plast så riskerar den att bli spröd.  Om du inte har möjlighet att förvara den inne är det viktigt att göra sitt bäst för att skydda den ändå. Täck över den med en presenning, det skyddar mot det skadliga UV-ljuset. Se också till att kanoten eller kajaken inte täcks med en massa tung snö/is som risker att förstöra den.

Underhållsarbete

Börja med att göra ren kanoten. Det sker enklast med tvål och vatten. De fläckar som inte går bort kan man använda milt rengöringsmedel på. Var noga med att kontrollera att medlet kan användas på glasfiber. Låt den sedan torka innan polish kan läggas på. Lägg bara på medel på en mindre del av kanoten i taget, ex 25%. Arbeta med cirkelrörelser för att torka bort polish. Gör detta i skuggan och inte i direkt sol. Annars är risken att medlet torkar för snabbt.

Innan förvaringen kan det vara bra att gå igenom skrovet och fylla eventuella sprickor. Om vatten fryser i sprickorna riskerar de att orsaka rätt stor skada eftersom is har en vidgande effekt.

Om du har en träbåt är det också viktigt att skruva loss allting som kan skruvas loss och lufta ur allting. Det du vill är att båten är helt torr under vintervilan.

Förvara alltid dem i rätt läge. Plastkajaker förvaras till exempel på sidan medan kanoter alltid förvaras upp och ned.

Glöm inte att alltid gå igenom båten igen innan du sätter i den så att ingen urin eller vassa klor har skadat den. Under vintern är det inte helt ovanligt att djur söker skydd under kanoter och kajaker.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...