Forsränning i Vindelälven

Vindelälven är en av de få älvarna i Sverige som fortfarande är outbyggd. Den här älven kallas ofta för Sveriges bästa vatten att forsränna i. Med virvlande strömmar, fartfyllt vatten och en fallhöjd på 10-tals meter får man ett äventyr man sent glömmer om man forsränner här.

Bestämmer man sig för att testa på finns det dessutom ett antal olika turer att välja mellan. Turerna skiljer sig åt i svårighetsgrad och i Vindelvälven kan man välja mellan lätt, medel och svår forsränning. Forsranning.com har hittat några av de bästa:

Vindelturen

Vindelturen rekommenderas främst till den som inte har så mycket erfarenhet inom forsränning. Turen börjar i lugnt vatten längs med Hemselet för att sedan gå in i den kilometerlånga Hemseleforsen som har en fallhöjd på åtta och en halv meter. Med inåkningen i Hemseleforsen börjar också äventyret på riktigt. När de starka vågorna och valsarna sätter båten i gungning kan man definitivt räkna med några kallduschar.

Efter det här följer en kortare lugn sträcka som sedan går in i Övre och Nedre Kvarforsarna. De två har tillsammans en längd på 2,3 kilometer och en fallhöjd på hela 14,5 meter. Även här kan man räkna med en och annan kalldusch. Efter Kvarforsarna avslutas turen lugnt, och flotten har då färdats ungefär 9 km.

Forsranning

Kred: Allt om resor

Adrenalinturen

Adrenalinturen är kanske den tuffaste turen av dem alla. I den här färden är båtstorleken minimal för att ge den bästa upplevelsen. Båtens ringa storlek gör att vattnet kastar passagerna från höger till vänster med en helt annan kraft än vad den stora flotten gör.

En annan sak som gör att turen verkligen förtjänar sitt namn är delarna med så kallad river-boarding. Utrustad med hjälm, våtdräkt, flytväst och simfenor kastar man sig själv ut i forsen med endast en bräda som färdmedel. Rekommenderas till den våghalsige. Tänk på att åldersgränsen är 18 på denna tur och att god fysik är obligatoriskt.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...