Håll tjuven borta från kanoten

I Sverige stjäls tråkigt nog flertalet kanoter varje år. Tyvärr är det många som slarvar med att låsa fast dem ordentligt, eller har ett för dåligt lås. Populärast bland tjuvarna är egentligen de lite mer påkostade båtarna med utombordsmotor – men båtar utan motorer, däribland jollar och just kanoter, skonas inte alltid heller. Hur ska man då egentligen skydda sig och sin kanot från att bli stulen?

Bra belysning

Bra utebelysning

Det finns många fördelar med bra belysning

En sak som länge har visat sig vara effektivt mot tjuvar är bra belysning. Ljuset skrämmer iväg tjuvarna av flera anledningar. Dels har de anledning att tro att kanoten är mer övervakad än vad den kanske egentligen är. Om det är ljust kan det ju vara ett tecken på att någon är vaken i närheten – det här tycker ju tjuvarna såklart inte om.

En annan faktor som gör tjuvarna obekväma vid ljuset, är att de syns väldigt bra. Givetvis föredrar ju tjuvarna att göra dessa typer av stölder så anonymt som möjligt. Ljuset tar helt enkelt bort en del av anonymiteten.

Det bästa sättet är kanske att installera belysning med rörelsedetektorer. På det här viset chockas tjuvarna när ljuset tänds, samt att lamporna slipper stå på hela nätterna.

Se exempel på LED-strålkastare.

Klassiskt hemlarm

Ett vanligt hemlarm, om det är kopplat till exempelvis Securitas, kan vara en effektiv lösning på problemet. Att ha larmet kopplat till ett vaktbolag, ger en ökad trygg- och säkerhet. Förvarar man kanoten på tomten eller liknande, bör den ändå såklart vara fäst med ett starkt lås.

Har man ett garage är det nog bäst när det kommer till att förvara kanoten hemma. Vill man vara extra säker – om man kanske har en historia av inbrott i garaget – kan man till och med låsa fast kanoten inne i garaget. På det här viset löper man en ytterst liten risk att kanoten skulle bli stulen.

Se exempel på olika hemlarm.

Hyra in sig på kanotklubb

Att hyra in sig på kanotklubb är ett bra sätt att skydda kanoten på. En kanotklubb har troligtvis bra koll på säkerheten och bra försäkringar dessutom. En fördel med att förvara kanoten hos en kanotklubb är att många kanoter förvaras på samma ställe. Det här innebär att kanotklubben har tagit på sig ett stort ansvar för säkerheten, och därmed kan man i princip räkna med att förvaringen är säker.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...