Hos Petrus kan kajaken byggas från början

Den som har en cellplastskärare, och en fräs hemma, helst då en CNC-fräs (fast de kan vara ganska dyra) kan extremt billigt bygga en kanot.

Det enda som behöver köpas in är stora skivor av material som sedan blir utskurna och utfrästa. Därefter krävs bara en del kunskap om hur delarna ska monteras…

De flesta som vill bygga sig sin egen kanot eller kajak har inte tillgång till dyra och avancerade maskiner och inte heller kunskapen som behövs för att kanoten ska bli stabil och få den utformning man tänker sig. En enkel väg att gå är istället att boka kursen ”Bygg Kajak på 8 Dagar” som erbjuds av företaget Petruskajak.

Bygga en egen kajak

Kurs där du bygger egen kajak

Under kursen, som sträcker sig över 8 heldagar, finns alla förutsättningar för att bygga sin egen kajak. Kursdeltagarna får handledning av erfarna kajakbyggaren Petrus och självklart hjälper han till med en hand om så behövs.

Den mesta av tiden på kursdagarna är i verkstaden och på lunchrasterna går alla tillsammans till någon närliggande restaurang för att fylla på energi. När sedan kursveckan är klar är det enda som återstår att slipa och måla utsidan helt efter eget tycke.

Vanligtvis erbjuds bygge av kajak löpande under året mellan november till april men man kan även kontakta företaget för att höra efter om det är någon kurs på gång. En möjlighet är även att bygga den på ett flertal veckoslut för att därigenom kunna jobba som vanligt på vardagarna.

Köp och bygg på egen hand

De som byggt kajaker tidigare, eller av annan anledning vill genomföra det på egen hand, kan även köpa det mesta i materialväg som behövs hos Petruskajak. Här finns färdigfrästa playwoodpaneler, sitsar i kolfiber och allt annat som behövs för att kajaken ska bli komplett.

Prisnivåer

Att bygga en kajak behöver inte vara dyrt. En av de kajaker som kan byggas hos detta företag är Alleq och denna kan köpas på flera olika prisnivåer.

  • Byggsats Bas

Här följer det med delar som behövs för att bygga en kajak i ett grundutförande. Detta med bland annat bendingplywood, spantmallar, paneler och tillhörande beskrivning. Eftersom det är det enklaste utförandet och montering sker på egen hand blir priset ca 2750 kr.

  • Byggsats komplett

Utöver vad som ingår i bas så ingår här även bland annat sittbrunnssarg, glasfiberväv, luckor, luckförsänkningar m.m. Priset ligger då på ca 11 250 kr.

  • Byggkurs och material

Under 8 dagar får man gå en kurs då man får hjälp med att bygga sin egen kajak. Utöver allt material som behövs ingår även lärarledning, tillgång till maskiner, fika och mat.

Vilken väg passar dig bäst?

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...