Hur försäkras kanoten vid ”Riskfylld aktivitet”?

Ska du bara paddla i en lugn sjö kan det räcka med hemförsäkringen som täcker vid person- eller egendomsskada. Men är det tävling eller så kallad ”riskfylld aktivitet” kan du inte räkna med ekonomiskt stöd från försäkringsbolaget.

Då behövs ofta en kompletterande försäkring. Inför resan, och vid större evenemang kan det även kompletteras med licensförsäkring och evenemangsförsäkring.

Vad är riskfylld aktivitet?

Begreppet ”riskfylld aktivitet” används av de flesta försäkringsbolag – men definitionen är inte enhetlig. Konsumenternas anger att det enbart är försäkringsbolaget Folksam som ”inte gör några undantag alls för riskfyllda aktiviteter”. Det vanligaste är alltså att det finns begränsningar men samtidigt är det stor skillnad på vad begreppet omfattar hos de olika bolagen.

En del radar upp flera olika sporter som kan klassas som riskfylld aktivitet medan andra enbart nämner att ersättning kan minskas, eller utebli, vid ”extrem- eller ultrasport”. Är forsränning en extremsport?

Vid minsta lilla misstanke om att försäkringen inte täcker bör försäkringsbolaget kontaktas innan resan. Gör detta helst skriftligt så att det finns bevis på vilket svar som du fått.

Forsränning

Exempel på riskfylld aktivitet

Några av de exempel som ofta nämns av försäkringsbolagen när de nämner riskfyllda aktiviteter är:

  • Skärmflygning
  • Bergsklättring
  • Dykning med tuber
  • Bungyjump
  • Luftsportsaktiveter

Teckna Extremsportförsäkring – ERV är ett av de försäkringsbolag som erbjuder ”Extremsportsförsäkring”. En försäkring som därmed är öppen för mer riskfyllda aktiviteter.

Skärmflygning

Även undantag vid tävlingar

Planerar du att vara med en tävling eller ”organiserad träning” kan även detta vara tillfällen då den vanliga försäkringen inte ger ersättning. Detta i likhet med att en bilförsäkring ytterst sällan ger ersättning vid tävling och organiserade träningar.

Tävling och evenemang – försäkring för avbokning

Större tävlingar och evenemang kan ha höga anmälningsavgifter.  Det är däremot sällan en avgift som går att få tillbaka, vid sjukdom, via den reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen. Ett avbeställningsskydd gäller generellt enbart för själva resan.

Genom att betala resan med ett kreditkort ges däremot extra reseförsäkringar och på många resekort ingår ”evenemangsförsäkring”. Det är ett avbeställningsskydd för entrébiljetter, anmälningar och evenemang vilket innebär att pengarna återbetalas vid liknande tillfällen som reseförsäkringen ger ersättning för utebliven resa.

De allra flesta, men inte alla, kreditkort har reseförsäkring där bland annat avbeställningsskydd ingår samt ersättning vid försenat bagage, flyg eller allmänt färdmedel. De bredare av dessa innehåller även olycksförsäkring. Men även denna försäkring har generellt begränsning för mer riskfyllda aktiviteter.

Tävling och evenemang – försäkring för olycka

  • Klubb eller idrottsförening

Ofta har idrottsföreningar försäkringar som täcker medlemmarna under träning och tävling. Många väljer däremot att anmäla sig till evenemang som inte föreningens försäkring täcker. Fråga alltid föreningen om du är osäker.

  • Licensförsäkring

Vid tävlingar krävs generellt en tävlingslicens och därmed kan tävlingslicensen tecknas. Men även denna kan ha vissa begränsningar för vilka tävlingar den gäller för.

Vill du teckna försäkring?

Folksam är det försäkringsbolag som många kanotföreningar rekommenderar – men det finns även andra försäkringsbolag. Vilken försäkring som bör tecknas beror främst på hur kanoten kommer att användas. Vid riskfyllda aktiviteter, samt vid tävlingar, är det extra viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren.

Läs även Försäkringar för kanoten och kanotisten

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...