Hur romantisk blev Älvkarleby?

År 2008 beviljades den ideella föreningen Destination Älvkarleby ett bidrag som skulle gå till att marknadsföra orten med fokus på kärlek och romantik. Älvkarleby har länge varit en ort dit människor åker för att fiska och uppleva naturen men med denna satsning skulle man även attrahera de som vill åka på romantisk weekend, gifta sig i fin miljö eller bara vara några dagar med de man älskar allra mest.

Hur skulle man nå dit?

Då många företag och föreningar på orten skulle tjäna på att samverka kring detta turistkoncept såg föreningen detta som nyckeln. På orten finns det mycket att lyfta fram inom turistnäringen men det som tidigare har saknats är att paketera detta tillsammans. Detta gäller inte minst under lågsäsong då paketlösningar skulle kunna få skillnaden mellan låg- och högsäsong att bli betydligt mindre.

Älvkarleby har länge varit en ort för sommarturister med bland annat laxfiske i världsklass. Men här finns det mer för turistern att välja på och genom att skapa täta band mellan företag och föreningar skulle samarbetet kunna leda till en ökad turism på orten.

Resultat

Projektet löper ut i februari 2015 och för många i föreningen kommer de sista månaderna att handla om att se bakåt och utvärdera. Men lika mycket att se framåt för att se hur man kan fortsätta på den bana som man nu byggt på. För visst finns det framgångar att se även om det inte alltid är lätt att mäta intresset för en ort gällande turism med fokus på romantik.

Det första som skapades var ett varumärke som skulle marknadsföra orten. Det blev Romantic Sweden vilket tydligt visade att man inte bara satsade på att locka inhemska turister utan även de som kommer från andra länder för att uppleva Sverige. Redan tidigt uppmärksammades detta av Sveriges Radio som gjorde ett reportage i P4 Uppland. Samma radiokanal genomförde sedan en intervju med Sanna Rudling från Romantic Sweden inför pingsthelgen år 2013. Redan här kan man se att varumärket Romantic Sweden har fått genomslagskraft. När programledaren i Radio Uppland ville prata med någon kring romantik blev det självklara valet Rudling som var medlem i föreningen. Romantic Sweden presenteras även i detta fall som något självklart d.v.s. något som den som sitter vid radion bör veta vad det är.

Tittar man lite bredare geografiskt så har även projektet lyfts fram i Gävle som ligger några mil norr om Älvkarleby. Lokaltidningarna Gefle Dagblad och Arbetarbladet har vid flera tillfällen skrivit artiklar om detta vilket självklart både ökat varumärkets styrka och gjort fler medvetna om vilka romantiska resmål som finns i närheten av staden. Det har varit mycket positiva artiklar som kan sammanfattas med ingressen på en av artiklarna i Gefle Dagblad.

Funderar du på en romantisk helt? Glöm Gotland, Skagen eller Åre. Tänk Älvkarleby.”

Ett tydligt exempel på att föreningen lyckats med att attrahera turister var under Fallens Dag 2014. Det är den dag som dammluckorna öppnas i de stora vattenkraftverken och som årligen lockar stora mängder av besökare. År 2014 var föreningen ansvarig för detta evenemang och erbjöd besökarna allt från akrobatik till ”Idol för en dag”. Resultatet blev ett rekord i antal besökare med närmare 10.000 personer.

Den växande turistnäringen lyftes även upp av Arbetarbladet i en artikel med titeln ”Fin turistsommar i Älvkarleby”. De presenterade då siffor som visade att det var rekordmånga besökare på Fallens Dag (som nämnts ovan), att ca 100 personer deltagit varje torsdag när ”Hela Laxön sjunger” samt att allt fler gifter sig på orten. Det sistnämnda är väll det mest romantiska som går att få så det om något är ett bevis på att Romantic Sweden lyckats med sitt mål.

Det är svårt att få tydligare marknadsföring i dagspressen än liknande artiklar utan att det skulle klassas som reklam.

Romantic Sweden har även uppmärksammats ett flertalet gånger i tidningar i Uppland och inte minst då Sanna Rudling, ledare för projektet, fick utmärkelsen ”Turistapplåd” av Uppsala län. Ett pris som hon fick tack vare hennes engagemang och lyckade resultat med Romantic Sweden. När nu projektet avslutas 2015 återstår det att se om kärleken består till Älvkarleby. Men till största sannolikhet så har Romantic Sweden gjort att många fått upp ögonen för orten. Det är ofta det enda som behöv. Kärlek vid första ögonkastet kan räcka långt.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...