Hyra kanot i Funäsfjällen

Funäsfjällen bjuder på fantastiska naturupplevelser både sommar och vinter. Hyr kajak, kanot eller SUP och njut av de slingrande vattendragen ett par timmar – eller en hel vecka.

Hyra här

Det finns flera små uthyrare av paddelutrustning i, och omkring, Funäsdalen. En av de större aktörerna är Topsport som ligger mitt i byn. Sportaffären säljer sportutrustning anpassade efter behov och årstid. Under sommarhalvåret hyr de bland annat ut kanoter och kajaker samt kan tipsa om fina fiskeområden i närheten.

Gå till Topsport och se priser och utrustning.

Paddla själv

Rogen

Rogen är ett vackert naturreservat uppbyggt av en ”labyrint” av öar och vattendrag. Ett mycket uppskattat paddelområde för de som inte söker aktion och snabba forsar.

Ljusnan

Ljusnan passar både för korta och längre kanotturer. Flyt fram mellan kohagar och höga fjäll, ta en badpaus på en sandstrand och fika. Finns turer som passar både familjen och de som söker lite mer avancerad paddling.

Tännån

Paddling i Tännån bjuder på storslagen och orörd natur. Utöver egna turer kan ”kanotsafari” bokas. En tur som tar cirka 5 timmar och sträcker sig över 8 km. Lunchen som ingår är självklart ”traktens specialiteter” som ren, älg eller ädelfisk.

Svansjön

Svansjön passar perfekt för dig som vill ha lugn och familjevänlig paddling. Sjön ligger bara 1km ovanför Tänndalens skidområde.

 

Paddla med guide

Att paddla i grupp, med paddelguide, blir ett sätt att både lära sig paddla bättre samt upptäcka de ”bästa” platserna. Börja med att prata med er guide kring era förväntningar och vad ni önskar få upptäcka under färden. Därefter sker planering och turen startar. Det finns både planerade regelbundna turer samt möjlighet till privata turer med egen guide.

Annat att göra i Funäsfjällen på sommaren

För 140 år sedan öppnade ett litet pensionat i Funäsdalen och sedan dess har området minst sagt vuxit till ett mycket populärt turistområde. Detta inte minst för personer som uppskattar att vara, och njuta av, naturen. På sommaren bjuds det exempelvis på:

  • Bär- och svampplockning

Lingon, blåbär eller kantareller? Upptäck vad skogen har att erbjuda på egen hand eller via guidade turer med erfarna guider. Att gå  med guide kan vara ett sätt att lära sig mer om vad skogen har att erbjuda.

  • Bergsklättring

Bergsklättring kan bokas av både nybörjare och proffs. För de som aldrig klättrat förr rekommenderas en ”prova på” gång där man får testa på utrustning och att klättra upp för en anpassad bergsvägg. För de mer erfarna finns flera berg att välja på – i mycket olika svårighetsgrader.

  • Fjällöpning

I likhet med övriga upplevelser kan fjällöpning ske på egen hand eller i grupp. Löpning på hög nivå – i dubbel bemärkelse.

  • Fiske

Fluga, kast eller enkel mete? Här finns fiske för de allra flesta. Prata gärna med personal hos Topsport för att veta var det krävs fiskekort samt vilka områden som passar utifrån tidigare erfarenheter.

  • Cykling

Cykling är en sport som växer snabbt i Funäs, och övriga delar av svenska fjällen. Välj mellan att cykla i färdiga cykelparker eller på längre leder. Låt barnen gå en grundkurs i MTB eller boka in er på en grupptur på ett par dagar.

  • Fjällvandring

Många åker till Funäsdalen för att vandra i fjällen. Det finns flera färdiga leder att välja mellan. Karta och tips går att få hos sportbutiker.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling