Kanotleden Svartån – Örebro

Svartån karta

Via Svartån går det att paddla från Örebro, via Skagerhultsmossen och vidare till bland annat sjöarna Toften och Ölen. En trevlig kanotled som även passar för nybörjare – däremot med ett par lyft på vägen. På vägen finns både vindskydd, torrtoalett och tältmöjligheter. De som vill bo lite mer bekvämt kan hyra stuga i närheten.

Runt omkring Örebro finns ett flertal kanotleder och fina vattendrag. På ett flertal ställen finns även uthyrare. Bland de sex lättpaddlade kanotlederna finns bland annat Svartån. Enklast är att ladda hem en karta över leden som tydligt visar var det finns vindskydd, lyft och sjöar.

Leden sträcker sig 8 mil. Den startar i Ölen i Värmland och slutar sedan i Örebro. En passande endagstur skulle kunna vara att utgå från Örebro och övernatta i Lekberga-Särven och ”ta sig i mål” vid Stockåsbron.

Så fungerar landtransporter

Landtransporter innebär att kanoten behöver lyftas upp ur vattnet och bäras en sträcka. Det kan exempelvis krävas vid dammar. På leden är det mycket tydligt var landtransporter finns samt hur långa dessa är. Följ alltid markeringarna gällande var kanoten förväntas lyftas upp ur vattnet och var den förväntas läggas ner igen. Vanligast är upptaget 100 – 400 meter men det finns två undantag. Vid Hasselfors är det 1,2 km, detsamma vid Hidingebro.

Boende

På flera platser är det enkelt att slå upp ett medhavt tält. Men det finns även undantag.

Rönningshyttan – Tas hand om Degerfors kommun och är en mycket trevlig och plats för tältning.

Älgsjön  – Finns flera tältningsmöjligheter i omgivningen

LekebergaSälven – Här finns det trevliga rastplatser i naturreservatet. Enkelt att tälta – men kom ihåg regler som gäller inom ett naturreservat.

Spjutviken – På grund av terrängen finns här betydligt färre tältmöjligheter

Stockås – Som ovan

Välaskogen – Som ovan

Stuga och camping

Det finns ett stort antal stugor att hyra runt Örebro. Främst är det privatpersoner som hyr ut via olika uthyrningsportaler. Med gångavstånd från ån kan paddelutflykterna ske över en dag, eller flera,

med närhet till övernattning. Ett alternativ är att boka plats på någon av de campingar som finns i Örebro. Exempelvis finns både stugor, tältplats och husvagnsplats på Gustavsvik Camping – en av Sveriges 5-stjärniga campingar med ett mycket stort familjefokus. Ett smidigt alternativ om barnen hellre roar sig på campingen medan ungdomar och någon vuxen mer uppskattar paddlingsäventyret.

Camping @ Svartån

Uthyrare

Inom Örebro län finns ett flertal uthyrare av kanoter, kajaker och tillbehör. Bland dessa finns exempelvis:

  • Bergslagsgården Outdoorcenter
  • Camping Tiveden
  • Hällefors kanotcenter
  • Uskavigården, Nora
  • Ösjönäs Tivedens aktivitets- och äventyrscenter
  • Örebro Kanotförening

Både utbud och priser kan variera kraftigt. Boka gärna lång tid i förväg. Vid bra väder kan åtgången vara stor.

Mer info:

Lekebergs Turistinformation 0585-487 00

Örebrokompaniet 019-21 21 21

Visit Örebro

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling