Kanotsemester – under myggsäsongen

Även om kanotsäsongen går från mars/april till sent på hösten så är det överlägset flest som tar med sig kanoten under semestertider. Men det betyder också att man paddlar under de månader då myggen är som värst. I vissa delar av landet är myggen så pass många och irriterande att människor knappt kan vara ute under vissa av sommarens månader. Ett område som blivit känt för detta är exempelvis nedre dalälven och Forshaga Kommun.

Men även om det är betydligt mindre mygg än i dessa mycket utsatta kommuner så är det aldrig behagligt med myggen. Då krävs det att man väljer rätt skydd. För de som väljer att semestra med kanot finns några riktigt bra alternativ:

På dagen rekommenderas myggmedel. Detta i alla fall om man paddlar och därmed rör sig relativt fort framåt. De dagar man istället ska vara still för att exempelvis fiska är Thermacell ett bättre alternativ. Effekten av denna lilla myggmaskin är mycket stor och den håller myggen borta på flera kvadratmeter samtidigt (ca 20). Den utsöndrar en lukt som gör att myggen håller sig borta. Så länge man sitter still så är det lugnt. Åker man istället kanot blir det lite mer problematiskt med Thermacell. Orsaken är att den lukt som utsöndras snabbt sprids för vinden när kanoten snabbt skär sig fram mellan vågorna.

På natten då? Då är det överlägset mest effektiva myggnät. Det finns myggnät på rulle men det bästa är att köpa ett speciellt myggnät som är tillverkat för att passa för just de som tältar i naturen. Det är ju även så som de flesta kanotåkare övernattar för att komma så nära naturen som möjligt. Dessa nät fästes i taket på tältet eller vindskyddet och faller ner som ett litet minitält över den som ligger och sover. Självklart kan man även ha en Thermacell i tältet för att skrämma bort myggen ännu mer. Men myggnätet är extremt effektivt och håller mycket borta. Thermacell kan ändå vara smart att ha för att slippa höra surret vid myggnätets andra sida.

Hur mycket man än skyddar sig så kommer betten. Även här finns det en rad produkter att ta till för att lindra besvären. Bland de vanligaste finns After Bite, På Bettet, Xylocain och Salubrin. Vilken produkt inom ”After Bite” som är bäst är beroende på flera faktorer. Inte minst hur de olika medlen reagerar på hudens irritation. Den som inte anser att det ena medlet är bra ska självklart inte ge upp utan testa ett annat.

Låt inte myggen stoppa dig i sommar. Låt kanotsemestern bli ett oförglömligt minne utan kliande bett.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...