Kanotslalom

Den som paddlar Kanotslalom ska så snabbt som möjligt ta sig ner för en bana i ett forsande vattendrag och korrekt passera de portar som hänger ner över banan på ett flertal ställen. Banan är i tävlingssammanhang ca 250 meter och består då av 18-25 portar. Bredden är 120-350 cm och portarna är röd/vita alternativt grön/vita. De förstnämnda ska alltid passeras genom att kanoten rör sig uppströms medan de grön/vita därmed ska passeras nedströms.

Om en åkare i tävlingen råkar komma åt dessa portar läggs 2 sekunder på gällande sluttiden. Det gäller därmed att passera porten utan att man för den skull rör vid den. Att passera innebär att hela huvudet är inom porten och att ”en del” av kanoten även är mellan dessa portar.

Skulle en port missas eller passeras på felaktigt sätt ges ett tillägg på 50 sekunder.

År 2009 ändrades reglerna något gällande portarna. Från och med det året går det även att enbart ha en enda käpp som hänger nära vattenytan. I detta fall ska denna käpp passeras på en avsedd sida. Vilken sida som passering ska ske på markeras ut genom att det även står en käpp på land på den sida som passering ska ske.

Kanotslalom

Kred: Spielkind at tyska Wikipedia Licensierad under Public Domain via Wikimedia Commons

Grenar

Det som skiljer grenarna inom kanotslalom är flera olika faktorer. Bland annat handlar det om en kajak eller kanadensare ska användas, hur man sitter i den samt vilken paddel som används.

K1 – Deltagaren sitter i en kajak och ska styra sig framåt med hjälp av en dubbelpaddel.

C1 – I denna gren sitter utövaren på knä i en kanadensare. Paddling sker med hjälp av en enkelpaddel.

C2 – En gren där två personer tillsammans ska försöka styra kanoten.

Oavsett vilken gren som utförs kan man tävla i kanotslalom individuellt eller i lag. Om det är lagtävling besår laget av tre personer.

Då detta inte är en speciellt stor sport i Sverige kan det vara svårt att hitta lokala klubbar inom sporten. Några av de större klubbarna är däremot Nyköpings Forspaddlare, Falu Kanotklubb samt Floda Forsfarare.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...