Kanotstädning – en ny miljötrend?
Behöver det vara långtråkigt och jobbigt att städa? Inte alls. Allt blir vad man gör det till och det bevisades inte minst när elever från Västermalms Skola genomförde en kanotstädning.
Genom att kombinera uteliv, städning och att åka kanot skapades en aktivetet som många uppskattade. Dessutom gjordes till och med en del fynd
I Sundsvall ligger Naturskolan som inte oväntat har en tydlig profil mot uteliv och naturliv. Kanotstädningen var en av deras idéer och man valde i detta fall att samarbeta med Västermalms Barn- och Fritidsprogram. Skulle det gå att få igång en aktivitet som var underhållande för både ungdomar och miljön? Ja uppenbarligen lyckades de riktigt bra.
Det var pedagogerna på Naturskolan som kläckte idén efter att ha sett allt skräp som legat vid stränderna när de paddlat i omgivningen.
“Vi vill visa upp att det här inte är en början till soptipp. Selångesån är en naturtillgång som har en enorm potential” säger Simon Meurlingen till Sundsvalls Tidning.
Oväntade fynd

Hur många däck finns det i svenska vattendrag?
På de bilder som tidningen publicerade syntes det tydligt att det både var lätt att hitta skräp och att uppstädning av ån behövdes. I en av kanoterna låg det efter ett tag allt från ett gammalt bildäck till glasflaskor och fiskekrokar. Den kanske mest oväntade upptäckten var en hastighetsskylt. En 30-skylt och dessutom en uppmaningsskylt med texten “Kör sakta – Lekande Barn”. Utöver denna skylt hittades även en del fiskeredskap som var möjliga att använda framöver.
Lite beroende på var skräpplockandet genomfördes gavs olika resultat. Nära gästhamnen var det tydligt att det var mest dagsaktuellt skräp. Här plockades det upp glasflaskor, plastförpackningar och liknande. Ju längre bort från gästhamnen de paddlade desto mer skräp hittades som troligen legat i flera år. Det syntes inte minst på de rostiga metalldelar som plockades upp och transporterades till närliggande sopcontainrar.
Att arrangemanget var uppskattat var tydligt. Däremot nämndes inget om detta skulle bli en årligen återkommande händelse eller inte.
Källor:
Av upphovsrättsliga skäl har inte bilder återpublicerats från St.nu. Bilden ovan (på ett däck) är tagen från Dack-online.com och har i övrigt inget med sammanhanget att göra.
Artikeln om de miljömedvetna kanotfararna publicerades första gången i Sundsvalls Tidning ST.nu. Det genomfördes 27 maj 2013. VI har sökt för att försöka hitta information om andra liknande aktiviteter men inte hittat detta. Kanske var det bara en engångsföreteelse – eller så har det inte skrivits i media om andra lyckade satsningar. Vi på Kanotguiden hoppas i alla fall att det blev en fortsättning.