Kanottyper

Kanottyper

Det finns flera olika typer av kanoter. Här presenteras de vanligare modellerna samt vad som karaktäriserar dessa.

Turkanot

Som namnet antyder är detta en kanot som passar utmärkt på ”turer”. De är extra breda på mitten vilket både skapar en stabilitet och större lastvolym. Det är därmed lätt att åka 2-3 personer i kanoten samtidigt och ändå ha plats för packning. Generellt är de också enkla att paddla och det är vanligtvis inte några större problem att stå upp i kanoten om så skulle behövas.

En trygg, stabil och stor kanot som lätt glider fram på kortare eller längre turer

Sportkanot

Dessa modeller känns igen direkt på att de är rejält mycket kortare än exempelvis turkanoten. Dessutom är de bredare. En sportkanot används främst för de som vill röra sig enkelt i vattnet och detta i en stabil och mindre kanot. Exempelvis kan de som vill fiska, fotografera eller jaga från kanoten välja denna modell.

Utöver det är de bekväma. Inte bara att sitta i utan även bekväma att bära med sig. De är även bekväma att manövrera. Det är extremt lätt att med exakt precision komma dit man vill även om det är stenar, vass och annat som ska passeras.

Till dess nackdel kan snabbheten nämnas. Det här är inte en kanot man får upp någon större hastighet med. Vill man ha hastighet är det turkanoten som ska väljas. Utöver det klarar denna inte av sjögång lika bra som forskanoten. Men det är samtidigt få som vill fiska, fota eller jaga när sjögången är hög.

Framförallt är de mycket stabila. Detta just på grund av sin bredd och att de är korta.

Forskanot

En kanot som är specialdesignad för att möta forsens utmaningar. I jämförelse mot turkanoten så är de kortare och har höga stävar. Stävarna skyddar därmed mot att vatten ska stänka in så mycket. För att skapa en stor stabilitet är även tofterna mer i mitten av kanoten.

Solokanot

En kanotmodell som man sitter ensam (eller två) i och som framförallt karaktäriseras av hastigheten. De är till för tävlingssammanhang eller för långfärdsturer där hastigheten är efterfrågad. Botten är rundad och skrovet är lättdrivet. Utöver det är den inte lika bred som sportkanoten.

I och med att dess konstruktion blir de inte lika stabila som övriga modeller – men snabbare.

Singelkanoter

Här är profilen låg och stävarna smäckra. Den som paddlar kanoten sitter precis i mitten och paddlar med en dubbelpaddel. Det är en relativt stabil och sjösäker modell som bland annat får sin stabilitet just från att man sitter i mitten.

Enkla att hantera, lätt att bära och smidiga att kliva i/ur är bland annat dess fördelar.

Källa: http://www.thomassondesign.com/

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling