Kläder till kanotturen

Ska du bara ut några timmar, en fin och solig sommardag, är det egentligen bara flytvästen som är ett måste. Men är det flera dagar eller kanske sent in på hösten behöver du planera dina inköp betydligt mer noga. Vi tittar lite närmare på utbudet och vilka plagg som kan behöva köpas in.

Underställ

Underställ är knappast ett plagg som är typiskt enbart paddling utan passar till en rad utomhussporter. Ett exempel på underställ är Aclima Warmwoll long shorts vilket är underställ som ser ut som en trekvartsbyxa. Detta är av 100 % merinoull vilket håller värmen mycket bra. Merinoull har även fördelen att det håller värmen även om det skulle bli fuktigt. Dessutom drar den inte till sig svettlukten.

Våtsko

En våtsko håller foten torr och varm länge. Dessutom torkar de mycket snabbt. Ett exempel kan tas från NRS Paddle Wetshoe. En sko som ”passar alla möjliga aktiveter”. Skon har en sidodragkedja vilket gör den blir enkel att ta av och på. Just denna har lågprofildesign men det finns även våtskor med högre design.

En fördel är att skon har värmereflekterande titanium vilket därmed behåller värmen i fötterna på ett helt annat sätt än en klassisk sko. Under en våtsko brukar det vara gummibaserad greppyta.

Våtsko

Kamouflagekläder

Paddlar du för att komma djurlivet så nära som möjligt? Glider sakta fram och helt ljudlöst närmar dig djuren. Då kan kamouflagekläder fylla sin funktion. Inte minst genom att dölja ansiktet som djuren annars kan upptäcka. Här fyller camokeps med nät en bra funktion. Kepsen kan användas som vanligt men det kamouflerande nätet kan fällas ner över ansiktet när så önskas. Ett nät som du självklart kan se igenom.

Önskas kamouflagekläder som mysplagg eller träningsplagg så finns det också att köpa. Men då får man lämna outdoorbutikerna och söka sig mer till sportbutiker eller modebutiker. Det kan vara ett alternativ för de som vill hålla kamoflagen även om det inte handlar om jakt eller funktionsplagg.

Polariserade solglasögon med flytförmåga

Solglasögon är under vissa årstider ett måste. Det går att köpa enkla och billiga varianter för knappt hundra kronor – eller satsa på kvalité, utseende och funktion. Med polariserade solglasögon med flytförmåga har man allt i ett.

Bland annat har märket Julbo skapat bågar som är innehåller mängder av små luftbubblor och därmed skapar flytförmågan. Självklart kan även rem fästas i dem för att de inte lika lätt ska tappas i vattnet.

Tack vare polariseringen passar dessa glasögon extra bra vid vattensporter som annars skapar extra många reflektioner.

Kajakväst / kajakflytväst

Det som skiljer kajakflytvästar mot andra flytvästar är att de kortare och har en design som underlättar för rörelse under paddlingen. Man har därmed placerat ut flytelementen för att maximera rörelseförmågan. De har även öppna sidor samt att vissa delar av flytvästen är av stretch.

Det som skiljer dem åt är framförallt fickor och funktion. Önskas exempelvis snabbutlösning eller ett fäste på flytvästen för bogsersystem?

Testa alltid din flytväst innan du använder den ”på riktigt”. Känn hur den lyfter upp dig och hur den känns att ha på sig i vattnet.

Fakta: Outdoorexperten.se

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...