Larm till kanot och kajak

Det finns varken speciellt utformade lås eller larmanordningar för kajaker och kanoter. Lösningen blir att använda de vanliga säkerhetsprodukter som finns på marknaden och skapa ett skydd på den nivå som önskas.

Låsa

Kedja och hänglås

Med en metallkedja och ett hänglås kan det mesta låsas fast. Generellt är det bättre att välja kedja istället för vajer då vajern lättare kan klippas av med en bultsax. Eftersom det inte finns självklara fästpunkter för kedjan kan den dras runt kanoten på flera ställen och fästas i bultar, träd eller liknande.

Rattlås i sittbrunnen

Rattlås

En kreativ lösning som nämns på forumet Utsidan.se är att köpa ett rattlås. Det monteras sedan i sittbrunnen vilket gör att en kedja sedan mycket enkelt kan hakas fast. Enda nackdelen är väl att rattlåset måste tas med på turen om kanoten önskas säkras på detta sätt.

Båthus

Det bästa stället är självklart ett båthus men antalet platser är begränsade vid populära kanotleder och dessutom kostar det en del per år.

Larma

Lås, larma eller bägge? Allt beror på hur stor stöldrisken är och vilket behov som finns. Även här får man se på utbudet av larmalternativ och försöka anpassa utifrån behoven.

Koppla ett överfallslarm

Överfallslarm

Ett så kallat överfallslarm består av en liten dosa som avger ett mycket högt ljud när sprinten dras ut. De används primärt av personer som går ensam utomhus och vill påkalla uppmärksamhet av omgivningen vid överfall.

Dessa är lätt att ta med på turen och kan knytas fast i kanoten. Därifrån dras snöret till ett träd eller liknande. Skulle något dra i kanoten kommer sprinten att dras ut och det höga ljudet väcka de som ligger i tältet i närheten och sover.

Man skulle kunna tro att dessa larm är likadana allihopa men så är inte riktigt fallet, läs gärna vad experterna på överfallslarm säger om de olika modellerna och hur de fungerar. Tänk även på ljudvolymen på larmet, 140decibel är extremt högt och kanske inte behövs vid en tyst och lugn strand.

Bärbart rörelselarm

Stilla

Ett bärbart rörelselarm används för att skapa säkerhet för exempelvis resväskor på resan och datorväska på biblioteket. Beroende på modell finns olika funktioner och prisnivåer. Ett av de mest kända bärbara rörelselarmen är Stilla.

Stilla läggs på valfri plats, exempelvis i sittbrunnen i kanoten. Aktivera den sedan via mobilen och lägg dig sedan i tältet för att sova. Skulle någon dra i kanoten kommer larmenheten att börja glida varpå larmet i mobilen aktiveras. Testa gärna i förväg för att hitta nivån på känsligheten på enheten, något som kan ändras i mobilen.

En smidig extrafunktion med Stilla är att den kan hitta mobilen. Dubbelklicka på enheten och mobilen kommer att larma. Dessutom kommer den att larma om du går för långt bort med mobilen. Det är därmed inte ett larm som kan användas i båthuset men enkelt att ha med på turen.

Förvaring – Rörelselarm med kamera

Kamera med rörelse

Önskas kanoten förvaras säkert nära hemmet bör en rörelsedetektor med kamera vara bästa alternativet. Ett relativt billigt alternativ är att köpa kamera som kan kopplas till telefonen men utan abonnemang med larmbolag.

Genom att ha en rörelsesensor som aktiverar kameran kan strålkastare slås på om någon rör sig vid kanoten. Dessutom skickas ett larm till mobilen vilket gör att du snabbt, via mobilen, kan se vad kamerorna filmar. Väljs dessutom en larmenhet med högtalare kan du prata direkt via kameran så att den som befinner sig vid kanoten hör dig. Med inspelat material finns även bevis på att ett stöldförsök har skett.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...