Med fokus på – Joakim Lindberg

En av Sveriges mer kända kanotister är Joakim Lindberg. Han är inte världens bästa kanotist – än. Men det är vad han strävar efter. Detta även om vägen framåt har kantats av motgångar och problem. Han visar däremot att en vilja av stål, och en del hjälp på vägen, är förutsättningarna för framgång.

kanotisten-joakim-lindbergÅr 2003 började Lindberg att paddla och föll minst sagt pladask för sporten. När det sedan var dags att välja gymnasieinriktning var det självklart för honom att välja kanotgymnasiet i Nyköping.

När studietiden var över stannade han kvar i staden med målet att utveckla sina färdigheter inom sporten och etablera sig som en proffspaddlare.

I en intervju till Svenskt Kosttillskott lyfter han fram en av hans primära styrkor som kanotist – att sikta högt.

Jag tror man måste ha så stora mål för att komma någonstans. Jag behöver tro på att jag kan nå toppen och kommer aldrig att ge upp”

Framgångar

Redan tidigt kom framgångarna för Lindberg. År 2011 tog han sitt första SM-Guld i juniorklassen och komma åtta i JVM. Året efter fick han testa på att kämpas mot seniorer och redan det året kom fina framgångar. Detta genom SM-guld i Marathon och tolva i kommande VM.

Träning

Som för alla elitidrottare består vardagen av träning och träning. I samma intervju berättade han att en träningsvecka består av 8 träningspass med paddling, 3 pass med styrketräning och 3 konditionspass. Ett upplägg som krävs för att vara på topp – men även ett upplägg som krävs för att må bra enligt honom själv. Han sammanfattar sin träningsfilosofi med:

” En dag utan träning är en dag utan mening”.

Sponsring ger möjligheter

Det heter att ”framgång möter framgång” och detta går tydligt att se i Lindbergs karriär. När framgångarna kom agerade flera företag för att bli sponsor åt honom. Sedan årsskiftet 2013/14 är exempelvis just Svenskt Kosttillskott sponsor genom att Lindberg ingår i företagets ”Team Svenskt Kosttillskott”. Det är ett samarbete som gynnar bägge parter genom att företaget får reklam och en ambassadör samtidigt som Lindberg får tillgång till kunskap, feedback och kosttillskott. För när träningen sker på elitnivå krävs också ett extra tillskott.

”Jag som tränar så mycket behöver hjälp av kosttillskott …. själv äter jag proteinpulver för att återhämta mig ordentligt och kreatintillskott i tuffare perioder och alltid vitaminer samt Omega-3.

Motgångar – 2012

År 2012 var det stora ”motgångsåret”. Väldigt oväntat fick han ont i underarmarna och det tog relativt länge innan läkarna kunde hitta vad felet var. Han hade fått kroniskt kompartementsydrom vilket betyder att musklerna blir otroligt trötta och att krampliknande känslor kan uppkomma. Under hela 2013 fick han lägga tävlingar åt sidan för att fokusera på återhämtning och hitta vägar att gå för att komma tillbaka. För vissa skulle en sådan sjukdom varit orsak till att lägga ner karriären. Men Lindberg valde att se det på ett annat sätt. Han menar att sjukdomsperioden snarare kan ses som en erfarenhet och något som styrker honom.

Att han lyckades ta sig tillbaka till elitnivån är tydligt. År 2016 kunde han åka hem från SM-tävlingarna med två guld i bagaget. Han är även med landslagstruppen för 2017.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...