Muonio Älv – Norrbotten

Paddlar på älven

Enligt kanotguiden.com finns den nordligaste kanotleden i Sverige i Muonio älv. Hela älven är 349km och har en total fallhöjd på 346m. Överlag är det en svår älv att paddla i vilket beror på flera långa och svåra forsar. 

Sträckan

Man bör alltså ha mycket god erfarenhet av forspaddling innan man tar sig hit. Det är främst i början av sträckan som de svåraste delarna finns. Sträckan där älven går ihop med Torne älv är däremot mer ”vänlig”. Det är fortfarande mycket strömmande vatten men har lättare forsar att ta sig igenom.

Kanotleden i Muonio Älv startar i Finland mycket nära Treriksröset där den svenska, norska och finska gränsen möts. Därifrån slingrar den sig ner till Haparanda där älven mynnar ut i Bottenviken. Den finska orten Muonio ligger 20km norr om Kätkesuando.

Laga mat utomhus

Välj rätt sovsäck

Paddla året om

Resa hit

Ett alternativ är att köra bil hela vägen upp. Fördelen finns här att man får med sig sin egen kanot och att det krävs bil för att nå älven. Men att åka bil upp hela vägen är näst intill uteslutet för många. Sträckan till älvens startpunkt från Stockholm är ca 140 mil och beräknas ta 16 timmar enligt Google Maps.

Då är det ett enklare sätt att flyga till Kiruna och därifrån ta hyrbil de sista 30 milen. Man kan även hyra kanot på ett flertal ställen på väg till älven. Att flyga från Stockholm till Kiruna kostar enligt Flygresor.se ca 2000kr t.r. Med en beräknad restid på 1,5 timme blir den totala restiden (med hyrbil) 5-6 timmar istället för 16.

Bild tagen från bron i Kolari. Finland till vänster och Sverige till högerMuonio Älv – Norrbotten, bild tagen från bron i Kolari. Finland till vänster och Sverige till höger.
Av BishkekRocks – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2157775

Boende

När det kommer till områdena längst norrut i Sverige är utbudet av hotell och andra boendeformer relativt få. Enligt Google Maps finns det två hotell som relativt nära forsens startpunkt. Det är Lapland Hotel Kilpis samt Guesthouse Haltinmaa. Bägge är finska hotell som nås mycket lätt genom att man åker på den finska motorvägen E8 som just går jäms med älven på den finska sidan.

Många väljer däremot att ta med tält och hitta sin egen fantastiska plats med egenvald utsikt. Detta några dagar till man är tillbaka till hotellet eller det boende man har valt i närheten.

Källor: Svenska kanotförbundet

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling