”Paddelhänder” – Behandla valkar i händerna

Valkar kan ses som ett bevis för att man kämpat hårt och tränat mycket. Men det är väll det enda positiva. De kan vara ”i vägen”, göra ont och bli ett tydligt problem.

Här kommer några råd för valkande händer:

  • Greppet är grunden – För att undvika valkar

För att förhindra att valkar ska uppkomma är det absolut viktigaste att se över sitt grepp på paddlarna. Det är när det skaver (även om det är extremt lite) som förhårdnaderna kommer. De kan därmed uppstå när paddeln vrider sig runt i handen och därmed drar med sig delar av huden.
Ett riktigt bra grepp fås något individuellt. Här kan man testa sig lite fram både med grepp och om paddeln behöver tejpas. Andra använder olika slags vax.

  • Fila händerna – Om valkarna uppstått

Om förhårdnader uppstår är grunden att hålla efter dessa. Använd exempelvis en elektrisk fotfil  och fila ner valkarna så de inte blir till samma besvär. Var däremot försiktig så att inte du filar ner på den friska huden. Valken ska bara minskas rejält. Inte putsas bort helt och hållet eftersom då risken är mycket stor att man putsar på frisk hud.  Generellt kan man tänka att det aldrig ska svida. Då har man filat för mycket.

Många tycker att effekten blir bättre om man sätter händerna i ett handbad ett tag innan man filar. Däremot finns olika åsikter om handen ska vara torr eller fuktig vid behandling.

Det kan kompletteras med ett plåster för hård hud. Plåstret får sitta på tills det ramlar bort av sig själv och dessa mjukar upp förhårdnaderna.

  • Hudkrämen och plåster – För långsiktig verkan

Smörj in händerna rikligt och noga med hudkräm.  Välj inte någon billig allmän hudkräm utan betala lite extra för en hudkräm för förhårdnader. Smörj på kvällen eftersom krämen sitter kvar under hela natten. Smörjer man in på morgonen tar det inte lång tid innan stora delar försvinner i och med att händerna används hela tiden på dagen.

  • Håll händerna mjuka

Det är både förebyggande och motverkande mot förhårdnader att hålla händerna mjuka. Ett förslag är att byta ut den vanliga tvålen i hemmet mot en återfettande duscholja. Tvålen kan i många fall vara uttorkande vilket ger förutsättningar för att förhårdnaderna ska ”trivas”.

Man bör även undvika kontakt med både diskmedel och rengöringsmedel så mycket som det går. Ta på platshandskar när disken ska genomföras. Dessa medel är mycket starka för huden och även om man har diskmedlet utspätt i vattnet så kommer extra känslig hud att påverkas.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...