Paddla i Dalarna

Paddla kanot i Dalarna

Framförallt domineras Dalarnas kanotvatten av Dalälven och dess biflöden.

Det går att, i stort sett, paddla till älven var man än börjar sin tur. Här bjuds det både på lugnare områden och kraftigt strömmande sträckor.

Dagsturer i Burusjön eller veckoturer med övernattning i River Lodge?

Trängsletsjön och Siljan

Önskas en heldag med sjöpaddling kan en tur i Trängsletsjön väljas. En trevlig sjö utifrån dess mycket långsmala form. Ett par mil lång och någon kilometer bred.

Ett annat alternativ är att paddla i Siljan där rekommendationen är att hålla sig relativt nära stränderna och undvika öppen sjö.

Välj rätt sovsäck

Flytväst för paddling

Välj rätt tält

Mindre sjöar att välja på

  • Burusjön
  • Venjansjön
  • Tyngsjö
  • Vansbro

Malingsbo Klotet

Malingbo Klotet är ett naturvårdsområde med kuperad barrskog, myrområden och flera sjöar. Ett uppskattat ställe att paddla i för de som älskar att fiska eller vandra – eller vill göra flera dagsutflykter med bekvämt boende.

Här finns både stugbyar för övernattning och campingplatser samt fina vandringsleder och kanotleder. Här går det även att boka älg-, bäver eller vargsafari.

Exempeltur:

Längre paddeltur med boende i stuga

Paddla på dagen från Kloten till River Lodge (11km) och övernatta sedan i ett boende där ni kommer träffa andra paddelfantaster. Boende kan bokas på RiverLodgeSweden. En dag bokas bäversafari in med erfarna guider.

Testa - Cykla dressin på järnvägsspår

Kajak, allt du behöver veta om paddling

Kajakpaddling - En livslång relation

Färnebofjärdens nationalpark

Vid nedre Dalälven ligger Färnebos nationalpark med bland annat älvängar, öar, forsar och gammelskogar. Nationalparken invigdes 1998 och är ca 2 mil lång och 0,5 mil bred. Många ornitologer åker hit eftersom området har ett rikt fågelliv.

Pråmleden

Pråmleden är en led/sjösystem som sträcker sig mellan Hofors och Hedemora. Som namnet avslöjar användes leden tidigare som transportled för ”pråmar” när de skulle transportera malm och järn mellan orterna. En fördel är att det finns ett flertal tydliga rastplatser på vägen.

Leden går via 8 olika sjöar och bjuder på skön paddlingsvänliga vägar. Den är 17 km och har ett lyft, slussen i Silfhytteå.

Källa: Visit-Dalarna

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling