Paddla kanot i Dalslands kanal

Om man som kanotist söker nya äventyr och ännu inte har provat på Dalsland kanal, bör det stå näst på tur. Oavsett om man vill paddla i några timmar, några dagar, eller till och med några veckor finns det gott om vatten att göra det i här. Att paddla i Dalslands kanal är enligt många väldigt spännande då vattendragen ser så olika ut från plats till plats. Åker man hit upplever man allt mellan fjordar, långa smala sjöar, små trolska åar och trånga älvar. Lägg förutom det till varierande skärgårdslika miljöer tillsammans med ett rikt djur- och naturliv och det blir en upplevelse i världsklass.

Fakta

Dalslands kanal är mycket mer än vad namnet antyder. Man leds till att tro att formen är som en ”vanlig” grävd kanal, men i själva verket har den en helt annan karaktär. Sjöar, slussar och mindre farleder skapar en spännande mix som många anser vara en av de vackraste i Europa.

Kanalen, som byggdes mellan 1864 och 1868, har ett sjösystem som breder ut sig mellan Köpmannebro vid Vänern i syd ända till Östervallskog i norr. Västerut går kanalen över den norska gränsen in i Otteid. Den har 31 slussar och är 253 km lång. Som högst befinner sig kanalen 102 meter över havet.

Kanotcentraler

För den som vill hyra kanot eller annan relaterad utrustning kan man ta sig till någon av sjösystemets många kanotcentraler. Här erbjuds dessutom andra tjänster som transporthjälp och upphämtning av kanoten när turen är slut. Man kan också ta hjälp av färdledare vid dessa centraler om man känner att man inte riktigt har erfarenheten själv. Färdledare kan också hjälpa de rutinerade utövarna med extra utmanande leder.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...