Rönne å – Skåne

Paddla i Rönne å

Det finns flera fina åar, sjöar och leder att paddla på i Skåne. Landskapet är relativt platt vilket skapar enkel framkomlighet utan större forsar. Bland annat kan man paddla i Rönne å, Kävlingeån, Helgå och Immeln. Vi börjar med att sätta fokus lite extra på Rönne å.

Rönne å vid Skälderviken

Via Rönne å kan man paddla från Ringsjön och vidare ut till Skälderviken. Men det är inte en väg som rekommenderas för de som har mycket last eller tung kanot. Det krävs nämligen en del ”tunga lyft”. Det gäller exempelvis om man tar sig förbi Klippan. Bästa farleden är de tre milen som sträcker sig mellan Stockamöllan och Forsmöllan.

Välj rätt tält

Välj rätt sovsäck

Laga mat utomhus

Längden på Rönne å är 8,5 mil och den totala fallhöjden 54 meter. Räkna med 7 till 8 lyft under denna sträcka. Lyft som är mellan 100m och 1km. Ån har ett härligt slingrande lopp och har ett konstant flöde i nordvästlig riktning. De som vill få ”medflyt” bör därmed åka in i landet för att börja paddlingen för att sedan sluta vid Ängelholm.

Vid Stockamöllan bjuds det på en härlig landskapsbild av gamla sågverk och kvarnar. Andra delar bjuder på mer lummig skog och öppna landskap. Detta är en av de mest populära åarna för paddling i Skåne.

Rönne å i Ängelholm

Bild: Rönne å i Ängelholm

Cred: Av I, Mywood, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2613909

Hyra kanot

De som inte har egen kanot kan hyra detta i Stockamöllan, Djupadal samt i Ängelholm. Tre platser som ligger vid Rönne å. Ängelholm ligger bara 2km från att ån går ut i Skälderviken och vidare ut i Kadegatt.

Självklart finns det även möjlighet att hyra kanot i andra större städer omkring. Bara ca 2 mil söder om Ängelholm ligger Helsingborg. En betydligt större stad med minst sagt närhet till allt. Det är mindre än en mil till det danska fastlandet vilket nås snabbt med en färja. Staden nås mycket lätt via E4:an eller E6:an och erbjuder större utbud av både shopping, kultur och idrottsevenemang.

Paddla Kajak med guide

Testa Paddleboard

Testa - Vindsurfing

Boende

Många turister kommer just till svenska västkusten på sommaren för att njuta av ”Sveriges framsida”. Att då bo i Ängelholm kan vara ett bra alternativ för de som sedan vill göra en kanotutflykt mer inåt landet under dagarna. Boende i Ängelholm kan hittas på Engelholm.com

Som turist kan man därmed med fördel välja att bo i Helsingborg och sedan gör utflykt till Ängelholm (tar bara ca 20 minuter) för att starta sina kanotdagar. Då får man ta del av det goda från de bägge städerna. Hotell i Helsingborg kan hittas på hotellhelsingborg.nu

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling