Smörnäs (Lägergård) – Gävleborg

Kanot på stilla vatten

Paddla i Smörnäs

Genom att åka 2 mil nordväst om Gävle kommer man till orten Oslättfors. Genom att följa vägen genom orten kommer man fram till lägergården Smörnäs som ägs av Friluftsfrämjandet.

På lägergården är det ofta aktiviteter, läger och evenemang. Är inte hela gården hyrd kan man även hyra kanoter här och njuta av de fina kanotvatten som finns i närheten. Friluftsfrämjandet beskriver området som ”perfekt för paddling” vilket det är lätt att hålla med om. Detta åtminstone om det är nybörjare eller de som inte söker större utmaningar.

Det är lugna öppna vatten och många öar man lätt kan gå i land på. Flera av dessa har även grillplatser och vindskydd där man kan stanna och äta eller övernatta. Vill man paddla en längre sträcka så finns en fin kanotled som sträcker sig från Ockelbo ner till Smörnäs. Hela leden är lättsam och passar utmärkt för exempelvis skolklasser. Totalt är leden 3 mil.

Välj rätt sovsäck

Flytväst för paddling

Testa - Cykla dressin på järnvägsspår

Stugor att hyra

För de som vill bo lite mer bekvämare än i ett vindskydd kan stugor hyras i Smörnäs. Den största stugan har 14 bäddar och ett kök. Bara ett tiotal meter bort ligger lillstugan som har totalt 4 bäddar. Här finns även wc och dusch.

Den allra minsta stugan heter Sjöstugan och ligger mycket härligt nära vattnet. Här finns en större säng och ett litet kök. En stuga för den mindre familjen med andra ord.

Det går även att övernatta på logen med luftmadrass eller liggunderlag. Genom att man även kan bo där kan mycket stora sällskap sova över på Smörnäs. Kom ihåg att kontakta dem i god tid då det lätt blir fullbokat under sommarmånaderna.

Fiska i Gävleborg

Fiske

För att fiska i vattnet kring Smörnäs krävs fiskekort. Detta kan köpas på plats eller på annat ställe där Friluftsfrämjandet har försäljning. Önskar man fiska mer än en gång per säsong är det en rekommendation att köpa årskort. Det kostar nämligen 35 kr per dag men enbart 110 kr per år.

Hyra kanot och kajak

Totalt finns det 17 kanadensare och 5 kajaker i Smörnäs som hyrs ut. Dessutom ett par ekor. Priset är samma oavsett vad man hyr.

En timme – 70 kr

En dag – 200 kr

Ett dygn – 300 kr

En helg – 500 kr

En vecka – 1000 kr

Är man däremot medlem i Gävles Friluftsförening ges 50% rabatt. Planeras kanoter hyras under flera dygn kan det alltså bli billigare att först bli medlem för att pressa priset på hyran.

Andra vattenupplevelser i Gävle

Testa Flyboard

  • Flyboard

Flyboard är en relativt ny vattenupplevelse som inte liknar något annat. Med ett kraftigt vattentryck kan flyga upp till 9 meter ovanför vattenytan, eller ta fart och hoppa som en delfin. Inget för den vatten- eller höjdrädde men perfekt upplevelse för dig som gillar adrenalinkickar.

Köps som presentkort som kan lösas in inom 3 år. Åldersgräns 15 år.

Läs mer

  • RIB-Sightseeing

Upplev och upptäck Gävles kust i full fart. RIB-båten åker i upp till 50 knop vilket på vattnet upplevs väldigt snabbt. En tur är på ca 30 minuter och går längs med Gävles kust och skärgård. All utrustning som behövs går att låna på plats.

Köp presentkort på tur med RIB-båt och lös in det vid bokning inom 3 år. Åldersgränsen är på 12 år.

Läs mer

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling