Tre kanotleder i Norra Uppland

Paddla i Uppland

Häftet ”Tre kanotleder i Norra Uppland” ges ut av Upplands Stiftelsen. Det är ett häfte som rekommenderas till de som inte paddlat i Uppland förr och vill hitta någon passande led. I häftet presenteras just tre kanotleder, de ”vackraste och mest lättpaddlade delen av respektive å”. Häftet kan gratis laddas hem från Upplandstiftelsen.se och de tre leder som presenteras är:

Kolarmoraån

Kanotleden som går via Kolarmoraån börjar i sjön Vällen och slutar i Bysjön. Kanotleden är 18km lång och bjudet på mycket fina naturupplevelser med vildmarkskaraktär och mycket glest bebyggda skogspartier. På vägen finns flera badställen som man lätt kan stanna på och ta en paus på. Även fisket är mycket bra – men glöm då inte fiskekortet.

Välj rätt paddel

Flytväst för paddling

Testa - Äventyrsbana

Tämnarån

Denna kanotled börjar i orten Tierp i norra Uppland och slingrar sig i 8km ner till Strömsberg. Ta av från huvudvägen som sträcker sig genom Tierp precis mitt emot sjukhuset. Åk ca 300 meter för att hitta iläggningsplatsen. Här finns både parkeringsmöjlighet och möjlighet att tälta. Det här är en mycket bra kanotled för nybörjare, familjer och barngrupper. Det är aldrig för grunt, forsar eller igenvuxna partier. Man kan räkna med att den tar några timmar enkel väg.

Fyrisån

Fyrisån är den å som slingrar sig igenom Uppsala. Ett tips är att börja paddla i Dannemorasjön. Antingen kan man hyra bil i Uppsala och snabbt ta sig till iläggsplatsen vid Lilla Ralby. En fördel är även att man kan ta sig hit med buss då busshållplatsen ligger riktigt nära. Man kan även starta vid Skyttorp där det även finns parkeringsplatser.

Första milen är knappast den snabbaste sträckan. Här får man räkna med höga vassbälten. Vid Vattholma kan strömmen vara riktigt stark om det är högvatten. Då är en rekommendation att istället ta upp kanoten vid landsvägsbron. På flera ställen kan man behöva genomföra lyft för att komma förbi passager som det inte går att paddla i vid lågvatten/högvatten.

Kanot Uppsala

 

Kanotuthyrning

Kring dessa tre leder finns även tre platser man kan hyra kanot på.

Friluftsfrämjandet i har verksamhet i Sunnerstastugan.

I Fyrishov Stugby finns både boende och kanoter. Ett perfekt val för de som vill utforska fyrisån.

Kanotcenter i Östhammar är alternativet för de som vill paddla kanot i havet. Orten ligger precis vid kusten och kan bjuda man fantastiska kanotupplevelser.

Mer info om kanotlederna kan fås från Uppsala Turistförmedling.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling