Upplev Gävle från kanotens bästa sida

Gävle är kanske inte så känd för sina vackra sjöar och vattendrag eller för den vackra kust som staden ligger vid. Om man tänker skärgård och vattensport är oftast inte Gävle en stad som nämns. Vilket är synd då staden faktiskt har en vacker kust och växande vattensportliv. Gävles småbåtsliv har på sista tiden fått ett rejält uppsving framförallt genom stadens nyaste stadsdel Gävle Strand och dess småbåtshamn i mynningen av Gavleån. Många börjar hitta ut i farlederna och vattensport har växt i popularitet. Kanske är det anledningen till att Gävleborgs sjöar och åar börjar få mer uppmärksamhet.

Kanoten tar dig närmare naturen

Många har upptäckt att ett av de bästa sätten att uppleva Gävle och Gävleborgs vattendrag är från en kanot. Man kommer närmare naturen och det är inte en lång och svår inlärningsprocess för att bemästra farkosten. Oftast är kanot dessutom det billigaste alternativet bland vattensporterna. Att paddla kanot är en mångsidig upplevelse som gammal eller ung kan njuta på sin nivå. Gävle med omnejd erbjuder fantastiska plaster där man kan hyra kanot. Högbo bruk erbjuder 70 km kanotled och har en lång säsong från maj till oktober. Leden är lugn och skön med många fina plaster att stanna till och fika på. En annan klassisk kanotled i Gävle är den i och runt Smörnäs. Populär bland skolklasser för sin fina natur ligger den på bekvämt avstånd bara två mil nordost om Gävle.

Gävle satsar på vattensport

Söker man mer action kan man vända sig till Gefle Kanotklubb som arrangerar olika träningspaket och även tävlingar. De i samarbete med Fors och Hav och Gävle Energi anordnade under Å-draget en prova-på dag utanför Gävle konserthus. Man kunde då få testa på kajak och rafting. Initiativ som Å-draget, där kommunen viger en vecka åt att uppmärksamma Gavleån, visar just på Gävles nyvunna intresse för vattensport. Det satsas stort på stadens profilering som vattenstad, se bara Gävles tydliga marina slogan ”Välkommen Ombord”. Ser man framåt inom kanotsporten kommer man se ännu mer farleder och spännande platser att uppleva naturen från vattnet. Framtiden ser ljus ut för sporten som redan nu växer i popularitet.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...