Välj kajaken före gondolen i Venedig

Det finns ett stort antal saker att se och göra i Venedig som turist. En av de sakerna som staden främst är känd för är dess gondoler. Man kan åka gondol som ”taxi” likväl som att boka en romantisk tur med tillhörande middag.

Har du möjligheten att välja bort gondolen till förmån för kajaken så gör det. Då får man verkligen ta del av de positiva delarna av den vackra staden.

Med kajaken – under broarna

”Att paddla kajak …. måste vara det absolut bästa sättet att uppleva en av världens vackraste städer

Så inleder Helen Lundgren en artikel i Dagens Nyheter om att uppleva Venedig från vattenytan. Det är även en slags sammanfattning av den kärleksförklaring hon gör till att uppleva den mytomspunna staden via en kajak.

Venedig är verkligen ”vattenstaden”. I den gamla staden är cyklar förbjudna och att åka på vattnet för att ta sig fram är precis lika vanligt som att cykla i andra städer. I stort sett alla familjer har minst en liten båt som används dagligen i transport på väg till jobb, affär, vänner osv.

Med andra ord kan det bli trångt i kanalerna. Men det gäller då de ”högtrafikerade” kanalerna. Vågar man sig in i de mindre gränderna kommer man kunna paddla i lugn och ro. Det är även här som man kan uppleva stadens allra mäktigaste historia. Det går exempelvis att paddla under den gamla kyrkan Santo Stefano.

Grand Canal, Venedig

Hitta lugnet – i en stressig stad

Något som skribenten flera gånger återkommer till är att Venedigs kanaler bjuder på ett lugn. Detta i en stad som annars kan upplevas hektisk och trång. Man räknar med att ca 13 miljoner människor besöker staden varje år och många vittnar just om det är trångt och dyrt.

Men de som håller sig på vattenytan och sakta glider fram mellan olika små kanaler behöver varken lägga ut någon stor summa eller trängas med andra turister i någon större utsträckning.

När och var?

Även om det går att paddla här året runt så är det framförallt från april som det är rekommenderat att åka hit för en paddelsemester. I Venedig går det inte att hyra kajak. De som vill komma ut på vattnet i en kajak blir tvungen att anmäla sig till en guidad paddeltur. Ett alternativ är att boka guidade kajakpaddlingar som utgår från Certosa (Vid Lido). Mer info kan ses på venicekayak.com.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...