Välj rätt liggunderlag
Liggunderlag kan kosta en femtiolapp – eller över tusen kronor. Självklart skiljer de sig åt i kvalité och funktionalitet. Dessutom utifrån hur stor plats de tar i packningen.
Ska du på en kanottur med övernattning är chansen mycket stor att du tar med dig ett underlag. Ska du köpa nytt liggunderlag så se på dina behov av värme/funktion/vikt osv innan du bestämmer dig.
- Storlek?
För vissa är storleken väldigt avgörande. Inte minst om man kombinerar paddlingen med vandring, cykling eller liknande där packningen behöver bäras med. Ser man på de bättre liggunderlagen så kan man lite grovt säga att du antingen får prioritera låg vikt och att den inte tar stor plats i packningen – eller riktigt bra isoleringsförmåga.
En annan sak gällande storlek är längd och bredd. Hur mycket behöver du för att kunna sova gott? Bredd och längd blir här helt avgörande.
Tjockleken avgör både komfort och isolering. Är det isoleringsförmågan som prioriteras kan man läsa på de olika modellerna och höra med återförsäljare vilka underlag som ska väljas. Det är då R-värdet man ska titta på. R-värdet speglar isoleringsförmågan och ju högre värde – desto bättre isolering.
Tjockleken blir även avgörande utifrån var man kommer att sova. Är det i skogen där marken knappast är plan kan en tjockare modell behöva väljas.

Ska man verkligen njuta av utsikten så kan det även behövas bra utrustning
- Material?
Cellplastunderlag är de vanligaste förekommande underlagen. De är tillverkade av cellplast/skumplast och lätta att bära, billiga att köpa och relativt tåliga. De enklare består enbart av gjuten cellplast. De dyrare kan ha så kallade slutna celler. Detta gör att fukten inte ska tränga igenom liggunderlaget lika lätt.
Ett annat alternativ är att välja ett uppblåsbart liggunderlag. De ”blåser upp sig själva” genom att materialet är uppbyggt av skumgummi. De ska alltså inte förväxlas med automatiska uppblåsbara luftmadrasser som används inomhus (som kräver ström).
Nackdelen med dessa uppblåsbara är att de kan gå sönder lättare. Får man problem med ventilerna kan det bli en mindre bekväm natt.
Sett till material är cellplast det ”säkraste” materialet. Det är lätt att ta med och kan få repor och skador utan att dess funktionalitet minskar avsevärt.
- Är luftmadrass ett alternativ?
Man kan även fråga sig om liggunderlaget ska lämnas hemma – till förmån för en tunn luftmadrass. De blir lite tyngre att bära med sig men ger en bekvämare nattsömn. Passar perfekt om du inte behöver bära med dig all packning utan kan lägga den i kanoten eller kajaken.
Ett alternativ är ju även att köpa en vanlig luftmadrass. Funkar om man har gott om plats i packningen. Ska du vara borta flera nätter finns även fördel att ha med ett lagningskit. Blir det hål på en luftmadrass kan hela nattsömnen vara förstörd.
De går att blåsa upp med munnen men då får man räkna med att ta ett par pauser (akta så du inte blir för yr). Vanliga luftmadrasser blåses däremot med fördel upp med pump.
- Kombinera?
Många kombinerar ett klassiskt liggunderlag av cellplast med en uppblåsbar madrass. Det skapar ett tydligare skydd mot kylan underifrån. Liggunderlaget skyddar mot kylan och madrassen skapar en god komfort (och skyddar delvis mot kylan).
Tips – Ta med silvertejp. Då kan du lätt laga liggunderlaget om det blir trasigt. Mindre hål på luftmadrassen kan även tejpas ihop temporärt.
Fakta: Outdoorexperten.se