Välj rätt tält – på kanotturen

Tält

Några specifika tält för kanot- och kajakturer finns inte men utifrån behovet att hålla nere vikten och packningens storlek rekommenderas vandringstält. De är utformade för att vara enkla att bära med sig utan att tumma på kvalité. Jämfört mot campingtält har de betydligt större hållbarhet – och högre pris.

Ett – eller flera tält?

Att välja två stycken 2-mannatält är generellt smidigare än att ha med sig ett 4-manna. Detta framförallt utifrån flexibiliteten gällande var de kan placeras. Dessutom kan det ställas mot varandra och skapa ytterligare yta.

 Modell

Tunneltältet är litet och smidigt samt tål blåst bra. Däremot behöver det sättas upp på plats. Detta medan ett kupoltält kan sättas ihop och sedan lyftas till den plats där det ska stå. Kupoltältet ger även betydligt mer höjd än tunneltältet. En nackdel med kupol är att det har separat innertält och yttertält vilket kan göra det något svårare att montera upp vid dåligt väder. Dessutom är de lite tyngre än tunnelmodellerna.

 Självstagande

Med självstagande menas att bågarna håller duken på plats och skulle, i teorin, inte behöva spännas fast mot marken om det är vindstilla ute. De passar utmärkt på platser där det kan vara lite krångligare att skapa fäste. Men självklart ska de fästas ändå i mark, träd eller annat.

 Funktioner

Du som en gång varit inne i ett riktigt högkvalitativt tält vet att det finns mängder av inre funktioner att ta del av. Det är delvis detta som skiljer mot de lite billigare varianterna. Det kan handla om allt från förvaringsfickor till var sömmar och dragkedjor är placerade.

Guide - Välj rätt paddel

Kanottyper

Guide - Välj rätt tält

Takhöjd

Kommer du enbart krypa in och sova? Eller vill du kunna sitta upp och äta mat eller spela kort regniga dagar? Kanske till och med stå upp och få möjlighet att hänga lite blöta kläder på streck?

Säsong

De flesta är ute i naturen under vår, sommar eller höst. Därmed räcker det med ett så kallat 3-säsongstält. Men ska du vinterpaddla behövs ännu bättre kvalité. Framförallt krävs en mycket stadig konstruktion med flera bågar.

Ventilation

Ventilation är ett måste och finns på alla modeller. Däremot varierar det rejält hur ventilationen uppnås och hur enkelt det kan justeras.

Färg

Spelar färgen roll mer än utifrån ett estetiskt perspektiv? Ja absolut. Ett mörkare tyg kommer släppa in mindre mängd ljus. De gör extremt stor skillnad under sommarmånaderna.

Vattenpelare

Vattenpelare är ett mått på hur motståndskraftigt tältduken är mot vatten. Men samtidigt kan det bli något missvisande då sömmar, konstruktion och storlek även påverkar hållbarheten. Kontrollera vattenpelare men låt det inte bli en ensam faktor som är avgörande gällande kvalité.

 Vikt

Ska tältet packas ner i kanoten och sedan bara bäras några hundra meter kanske inte ett kilo mer eller mindre spelar så stor roll. Ska det däremot vara en längre tur som även innefattar vandringar kan vikten ha större betydelse.

Absid

Absid kan liknas med ”förtält”. Det är utrymmet som finns utanför innertältet men fortfarande innanför yttertältets skydd. Det är ofta här som skorna och packningen ställs medan innertältet används till sovplats.

Lite beroende på hur tältet är tänkt att användas kan det finnas olika behov av storlek på absid. Ibland går det även att fälla upp en del av ”dörren” och på så sätt få ett yttertak över ingången. Därmed skapas ytterligare yta även om det vid blåst kommer att kunna regna in där.

Källor:

Oddhikers

Oddhikers artikel ”Bäst i Test lätta 2-manna tält” har enbart fokus på de mindre tälten, dvs de för två personer. Passande storlek på kanot- eller kajakturen oavsett om man är själv eller två som paddlar. Som premiumval rekommenderar de Oppland 2LW – ett tunneltält med mycket utrymme, låg vikt och smidig öppning som kan ge ytterligare utrymme. Inom budgetsegmentet rekommenderas Robens Boulder 2 som är ett ”lätt, billigt och smidigt kupoltält”. (Se video nedan)

 

Oddhikers drivs av de digitala nomaderna Melker Wångdahl och Dominika Podbilska. På sidan finns guider, produktrecensioner och tips för ett aktivt uteliv.

 

Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandets artikel ”Så väljer du rätt tält” ger förslag på tälttyper för 1, 2, 3 och 4 personer som är passande utifrån helt olika tillfällen. Exempelvis nämns Hilleberg Allak 3 (se video nedan) vara av ”fantastisk kvalité” medan Begman Wiglo 4 är ett ”bekvämt campingtält”.

Deras artikel är en bra övergripande guide kring vilka olika typer av tält som finns på marknaden, vad som generellt är bra att tänka vid inköp samt förslag på ett par olika modeller utifrån helt olika syften. För dig som vill hyra en kanot billigt rekommenderas även lokala föreningar. Läs exempelvis vår artikel om Friluftsfrämjandets uthyrning i Uppsala.

 

Köpa kajak

Köpa paddleboard

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...