Välj rätt vandringsryggsäck

Med ”rätt” vandringsryggsäck blir det lättare och bekvämare att få med sig alla packning – oavsett om det är en kort dagsutflykt eller en vecka på fjället. Här presenteras några av de viktigaste punkterna att se på i val av ryggsäck samt en presentation av en modell som blivit testvinnare.

  • Storlek

Det första, och kanske enklaste, att avgöra är vilken storlek som krävs. Det beror självklart på mängden packning, vilket i sin tur beror på antal dagar som turen förväntas vara. De som är ute flera dagar kommer välja en ryggsäck på minst 75 liter. På en dagsutflykt räcker oftast 40 liter.

  • Fack

Hur många fack som önskas, och var de sitter, är delvis en smaksak. Men en generell regel är att det bör finnas två större fack alternativt ett enda stort som kan delas av i två delar. Därutöver brukar det finnas mindre fack på locket och på sidorna. En fördel är om ett lite större fack är avskilt från de andra. Då kan blöta kläder förvaras där utan att blöta ner någon annan del av packningen.

  • Vattentätt och vattenskydd

De billigaste vandringsryggsäckarna är inte vattentäta vilket skapar begränsning när vandringen kan utföras. Alla inom medelnivå och premiumnivå är däremot vattentåliga – vilket inte är samma sak som vattentäta.

Det brukar även kunna finnas ett inbyggt regnskydd i locket. Det kan vecklas ut och hängas över ryggsäcken om det regnar. Ingår det inte är det möjligt att köpa separat.

  • Känsla

När du har på dig ryggsäcken ska det kännas bra. Ofta uppnås en bra känsla genom ett flertal inställningsmöjligheter finns tillgängliga men i slutändan är det ändå en känsla som avgör om den sitter bra eller inte. Gå omkring med den inomhus, gärna med viss packning, direkt när du köpt den. Byt och testa dig fram till du känner att modellen passar dig och dina önskemål.

Vandringsryggsäck

Bäst Budgetmodell – med 5/5 i betyg

Testkungen.se har testat och recenserat att par olika vandringsryggsäckar – i olika prisklasser. I deras artikel ”Bästa vandringsryggsäck” ges 5/5 i betyg till tre olika modeller. I budgetnivån är det Osprey Kestrel 48 som tar hem titeln. Den kostar ca 1900 kronor vilket är långt under dyraste modellen på marknaden. Men detta utan att varken dess kvalité eller funktion är långt under premiummodellernas nivå.

Som namnet anger rymmer den 48 liter vilket betyder att det är en liten och nätt modell som passar utmärkt på dagsutflykten. Väntar däremot en längre veckovandring kommer 48 liter till största sannolikhet inte att räcka.

Recensenterna hyllar bland annat “ryggsäckens stabila bärsystem” och upplever att den har en ”rejäl konstruktion överlag”. Till stor del beror detta på Ospreys AirScape-ryggpanel som skapar stabilitet och komfort. Genom att sedan använda höftbälte och sele kan ryggsäcken verkligen sitta perfekt på ryggen.

Även fickornas antal och placering ges högt betyg. Med många, och framförallt uttänkta, fickor blir det enkelt att sortera och lätt hitta de olika sakerna i packningen. Det är även möjligt att öppna hela ryggsäcken genom en dragkedja som sträcker sig från övre locket ner till bottenlocket.

Övriga fördelar är inbyggt regnskydd, fäste för olika redskap och remmar. Sammanfattningsvis menar recensenterna att man får väldigt mycket vandringsryggsäck för pengarna. Det gör att de utnämner den till den bästa budgetmodellen.

Ospray Kestrel 48 kan köpas på Outdoorexperten

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...