Vilken kajak ska jag välja?

Det finns inte en kajak som är bäst för alla. Det som passar en människa behöver inte passa en annan. Vi är alla olika. Men låt oss överblicka havskajaker, fiskekajaker och rekreationskajaker. Kanske vet du redan där vilken typ av kajak du ska leta efter.

Kajak för havet

Sverige är ett land rikt på havskust och många människor har goda möjligheter att ge sig ut på havet i kajak. Det är därför självklart för många kajakköpare att införskaffa en havskajak. Tillsammans med kajakspecialister kan du diskutera ditt behov och din erfarenhet för att få rekommenderat en havskajak som känns stabil och bekväm. Att provsitta havskajaken före köp är oftast en mycket god idé. Att sitta skönt är viktigt för din upplevelse.

en-mindre-havskajak

Tahe Reval Midi S – Havskajak i lite mindre format, mycket stabil.

Att tänka på om du ska köpa en havskajak:

  • Kajaken bör ha en hållfasthet anpassad havet
  • Kajaken ska tåla rejäl sjögång
  • Kajaken ska tåla vikten av din tilltänkta packning
  • Endast sittbrunnen bör vattenfyllas vid kapsejsing

Det är oftast onödigt att fundera över hur snabb en kajak är, då svaret på den frågan är att det beror på paddlaren.

Kajak för fiske

Inte alla vet om att det finns kajaker utformade för fiske. Fiskekajaker är riktigt sköna att fiska i. Ofta kommer de med ett höj och sänkbart säte, för bästa komfort. Eftersom många fiskare väljer att stå upp och fiska kan man stå upp i de flesta fiskekajaker, vilket lämpar sig särskilt bra om man föredrar att kasta eller flugfiska. Det finns många tillbehör man kan införskaffa till en fiskekajak. Vad sägs om spö-hållare, gps-hållare och ekolod? Flera av dessa produkter går även att montera på rekreationskajaken.

En kajak för rekreation

En så kallad rekreationskajak uppfattas oftast som något stabilare än havskajaker och fiskekajaker. Ofta för att rekreationskajaken lite kortare, och med ett öppet skrov. Man kan njuta av en strandnära kajaktur upp till tre personer. Det är heller inte ovanligt att ta med sin rekreationskajak i mindre lättare forskar, även om de lika gärna kommer till sin rätt vid en kajaktur i en sjö.

Köpa kajakkläder
Välj rätt paddel
Flytväst för paddling

Du gillar kanske också...